Mount Kenya - 2 Mars 2014

Hemma från mitt livs konstigaste och jobbigaste vecka i hela mitt liv. En vecka med skratt, svett och tårar. Många minnen och nya upplevelser har jag fått under veckan som varit och det allra bästa med det hela är att jag nu tidigt imorgonbitti ska sätta mig i en taxi till flygplatsen för att som belöning åka till kusten med Ronja och papporna!
 
Mount Kenya är inte ett enkelt berg att bestiga. Det förstod vi alla. Stress och nervositet. Längtan men även fruktan. Allt på en och samma gång. Jag orkar verkligen inte beskriva i detalj de dagar som vi nu upplevt, men jag kan berätta en sak; Jag har bestigit Afrikas näst högsta berg, nämligen, Mount Kenya, point Lenana, 4986 m.
Bestigningen; Jag gick upp mitt i natten. Illamående, trött och tveksam. Kvart över ett var klockan när kenyanerna utanför ropade "Rise and shine, time for tea and porridge". Jag tvingade i mig vattnig gröt som fick mig att må ännu mer illa än vad jag redan gjorde. Klockan 02 patrullerade vi uppför berget. Det tog inte lång tid innan det blev konstant brant i flera timmar. Pulsen ökade och det gick inte att hålla den nere. Vi vilade då och då, för att hålla pulsen nere. Jag kände hur det blev svårare och svårare att andas. Paniken fanns en sekund ifrån hela tiden, den där läskiga känslan av att inte få in tillräckligt med syre. Jag blundade bort paniken och fokuserade på något annat. Stjärnorna ovanför mig. Det var miljontals silvriga prickar på himmelen som lyste upp vår väg tillsammans med alla 60 pannlampor som lyste på marken. När jag tittade bakåt såg jag ett luciatåg. Så vackert. Jag försökte fokusera på allt det vackra och coola, istället för det otroligt jobbiga och branta berget.
Vandringen börjar...

Lite såhär såg vi ut dagen innan bestigningen. Här satt vi i sällskapstältet (som blåste iväg en natt) och pratade om om vi skulle bestiga berget eller inte.
Första morgonen på campet nedanför berget. Vacker utsikt över allting.
(toalett-skjul)

Highracks, coola små djur. Släkt med elefanten. Hur konstigt är inte det?! Liknar mer en bäver eller en inzoomad hamster.
Toppen av Mount Kenya fick jag dessvärre bestiga själv. Pappa blev höjdsjuk vid sista campet.. ni kan läsa här vad det innebär. Det var inte alls roligt och jag fick inte mycket sömn vissa nätter då pappa inte mådde bra, men jag var och är fortfarande faschinerad och stolt över min pappa som gick så långt med mig, så högt, med mig. Han tog sig upp till 4200 m och det är jävligt högt. Efter att ha varit i Sverige på en höjd på 0 m över havsnivån är detta en enorm omställning för kropp och själ, vilket visade sig... 
Jag, Jenny Niss, nådde Mount Kenyas flagga och topp den 2 mars 2014. Det var jobbigt, men det var helt ofattbart underbart och otroligt värt och vackert. 

TOPPEN OF THE ICEBERG, haha! Kan ni hitta mig tro?! Jag har en svart/mörkblå EVEREST mössa och sitter i mitten bredvid en Sofie som har en röd mössa!
 
 
 
Publicerat i Allmänt
#1 / / Micke Frohm:

Grattis till bedriften, om man inte klarar detta handlar det om kroppens fysiologi. Den kan man inte påverka så lätt. Denna stund när du nådde toppen kommer bli ett kul minne för livet :)